Trainingen

Het beleid van de club is om iedereen training te geven. De velden van de hockeyclub zijn van maandag t/m vrijdag vanaf 17 uur tot 21 uur goed bezet.

We trainen gedurende het seizoen. De aanvangsweek ligt meestal 1-2 weken eerder, zodat je weer op elkaar bent ingespeeld voor de start en ook voor je gezondheid om weer in conditie te komen.


Opbouw trainingen
We werken met een jaarplanning, waarbij steeds een ander thema uitgelicht wordt tijdens de trainingen. De intensiteit en moeilijkheid zal per leeftijdsniveau variërend zijn en spelplezier is bij alle teams de basis. Trainers krijgen ook een interne opleiding. Hieronder delen we de trainingsthema's per week. We combineren techniek en tactiek trainingen: Train je 1x per week, train op techniek. Train je 2x per week: train 1x techniek, 2e keer op tactiek (dichterbij de wedstrijd)


Kun jij niet op jouw trainingstijd? 
Dat is natuurlijk vervelend. Helaas kunnen we trainingstijden niet veranderen. Het is een hele puzzel met de veldbeschikking en de trainers, dat kunnen we helaas niet veranderen. Maar er is een oplossing: Overleg met je teammanager of je bij een ander team kunt gaan trainen. Met leeftijdsgenoten, en als dat niet anders kan dan kun je één leeftijdsniveau hoger of lager gaan trainen. De teammanager zal dit met andere teams overleggen, dus dan komt het zo in orde en kun jij toch lekker trainen. 


Basis techniek: klik hier


Overige inspiratie


Wij trainen zo:

  1. We volgen de trainingen volgens de club-thema’s, en wijken er alleen van af als de coach erom vraagt.
  2. We beginnen op tijd en stoppen op tijd, maar stoppen nooit te vroeg!
    Spelers zijn 10 minuten voor de training aanwezig.
    Trainers 10-15 minuten. 
  3. Slechts weer: we doen een binnenprogramma (de training gaat bijna altijd door, behalve bij gevaarlijk weer).
  4. Tijdens de training zijn we volledig met team aan de slag en verlaten we het veld niet (alleen in geval van nood).
  5. Staan meerdere spelers stil in een rij? We spelen een variant, zodat alle spelers in beweging zijn (of we zetten de oefening twee keer uit).
  6. Delegeren en overzicht houden. Spelers ruimen mee op. Staat alles goed, alle ballen zijn opgeruimd en goals op de originele plek? Dan is de training afgelopen.


Basisafspraken

  • De coach of hulpouder springt bij om te zorgen dat er actief getraind kan worden van begin tot einde.
  • Wedstrijden en trainingen worden afgestemd via de coach. 
  • Met wedstrijden en trainingen eenzelfde warming up.
  • Zuinig omgaan met materialen.
  • Jeugdspelers vanaf 13 jaar fluiten ook bij eigen trainingen, het eindspel.
  • Aan- en afmelden via LISA app volgens teamafspraken.


Trainingsperiode

  1. Gelijk aan competitieweken, voorafgaand aan de speeldag.
  2. Start één week voor de competitie (of A50-toernooi) en eindigt vrijdags voor de laatste competitiedag (of gezamenlijke seizoen afsluiting, zoals kamp).
  3. Op feestdagen en tijdens vakanties is er geen training. Deze trainingen worden niet ingehaald.


Organisatie

De trainingscommissie deelt de trainingen in en zorgt voor de opleiding en begeleiding. De trainers geven zelfstandig de training. Coaches en hulpouders zien toe op de trainingen. Voor alle jeugdteams zijn er passende trainers. Voor jongens dat jongenstrainers, voor de jongste hockeyers trainers trainers die ook van fun en verzorgen houden en bij de oudere jeugdteams trainers met technische hockeykennis. Alle jeugdtrainers zijn minimaal twee jaar ouder dan de trainingsgroep. Je mag training gaan geven als je in de C-jeugd zit. Je bent dan 13-14 jaar, je zit op de middelbare school en begint dan met de arbitrage opleiding.


Jongste jeugd training

Bij de jongste jeugd gaat het om het spelplezier. Jeugdleden, vanaf voortgezet onderwijs, geven training waarbij het spelplezier voorop staat. De kinderen willen spelen en zijn leergierig. De basishouding is het speerpunt en dit wordt wekelijks verbeterd. De kinderen willen ook trucs leren en houden van een wedstrijdelement. Dat proberen we dus in alle spelletjes erin te brengen. Er is een trainingscoördinator welke de trainingen maakt en de jeugdtrainer begeleid. Op het veld staan meerdere jongste jeugd teams. De oefeningen zijn in roulatie patroon.


Jeugd training

De training wordt gegeven voor een ervaren trainer die zelfstandig op de groep staat. De opbouw van de trainingen is volgens het beleid van de KNHB. De focus ligt op samenspelen. Er wordt dus ook veel op tactiek getraind, zodat je tijdens de wedstrijd echt als team een wedstrijd kunt winnen.


Heren 1 - Dames 1

Zowel Heren 1 als Dames 1 heeft een coach welke heel het seizoen de trainingen verzorgd en bij wedstrijden mee gaat. Deze coach wordt aangesteld door het bestuur. Het gaat hier echt professioneel aan toe. Er wordt veel getraind en de spelers hebben een goede conditie. Leuk als je eens komt kijken.


Hulpouder Trainingen

Een hulpouder is bij de training om de trainer te helpen als dat nodig is. Een hulpouder geeft dus geen training. De teammanager zal met het team hiervoor afspreken wie wanneer zal helpen. Ouders kunnen helpen om toe te zien dat het trainen lekker verloopt in een team. De club adviseert Jongste Jeugd teams bij elke trainer een hulpouder te plannen. Bij Jeugdteams kan dit wat minder regelmatig, al zal het de training wel ten goede komen:

  • Doen de kinderen goed mee? 
  • Jassen en tassen droog, heeft iedereen alles in de tas zodat het niet wordt vergeten?
  • Heeft iemand even aandacht nodig? Een aai over de bol, veter strikken.
  • Jeugdtrainers helpen regie te houden.
  • Iemand naar de toilet? Of is er wat ijs nodig?

 

Technisch plan trainingen en wedstrijden(23-24): Klik hier

Presentatie trainersopleiding start seizoen (23-24): Klik hier

Beste coaches, teammanagers en trainers,

Met dit bericht willen we jullie informeren over de organisatie van de trainingen en de verantwoordelijkheid voor de uitvoering overdragen aan de teams. We lichten graag enkele belangrijke punten toe.


1. Organisatie:
Na de aanstelling van de trainers dragen de vrijwilligers van de werkgroep Trainingen het contact en de begeleiding over aan de teammanager. De teammanager speelt een belangrijke rol als toezichthouder om een goede organisatie en uitvoering te waarborgen en zorgt ervoor dat trainers, coaches en spelers goed met elkaar samenwerken. Dit helpt om wedstrijden en trainingen op elkaar af te stemmen en vergroot de betrokkenheid binnen het team.


2. Hulpouders bij trainingen:
We moedigen hulpouders aan om bij de trainingen aanwezig te zijn, vooral bij de teams O8, O9, O10, O12 en eventueel ook O14, O16 en O18. De rol van hulpouders bij de training kan variëren afhankelijk van het niveau, de leeftijd en de groepsdynamiek. Maak hierover duidelijke afspraken met de trainer.


3. Rolverdeling op het veld:
Wanneer er meerdere trainers op het veld staan, spreek dan een duidelijke rolverdeling af. Het is aan te raden om één hoofdtrainer en één hulptrainer aan te wijzen. Hoofdtrainers ondersteunen jeugdtrainers in hun ontwikkeling, zodat zij steeds beter technisch onderlegde trainingen kunnen geven.


4. Basistraining en trainingsinhoud:
Als de club een basistraining aanbiedt, raden we trainers aan deze te volgen. De hoofdtrainer bepaalt de inhoud van de training, gebaseerd op:

  • A. Clubbeleid: Het trainingsplan met thema’s.
  • B. Input van de coach: Extra aandacht voor specifieke onderdelen indien nodig.


Een training wordt altijd vooraf voorbereid en niet ter plekke bedacht.


5. Warming-up en inspelen:
Trainer en coach spreken samen af hoe de warming-up wordt uitgevoerd, zodat deze consistent is tijdens zowel wedstrijden als trainingen. Jeugdspelers kunnen de warming-up steeds meer zelfstandig uitvoeren, waardoor de begeleiding meer aandacht kan besteden aan de inhoud, zoals het klaarzetten van oefeningen.


6. Tijden en aanwezigheid:
Zorg ervoor dat trainingen op tijd beginnen. Alle spelers en trainers dienen 10 minuten voor aanvang aanwezig te zijn. Wees hier alert op, zodat dit een vanzelfsprekendheid wordt.


7. Keepers:
Er is een aparte werkgroep voor keeperstrainingen. Informatie hierover volgt van deze werkgroep. In de week dat een speler keept, krijgt hij specifieke keeperstraining. De speler mag zelf bepalen of hij ook bij het eigen team traint. We adviseren echter om een weekkeeper aan te wijzen; trainen is leuker met een keeper in het doel en helpt de keeper zich te verbeteren, wat tegendoelpunten kan voorkomen.


8. Cluborganisatie:
De club biedt geen actieve trainingsbegeleiding; de trainingen en trainers zijn zelfsturend. Op de website staat het technisch plan voor trainingen en wedstrijden. We vragen alle coaches en trainers dit door te nemen en ermee aan de slag te gaan. Bij vragen of tips horen we het graag.

Bedankt voor jullie betrokkenheid. We wensen jullie veel succes en plezier in het komende hockeyseizoen.


Wat te doen bij slecht weer? De training gaat bijna altijd door, er zijn uitzonderingen en deze hebben we op de website staan. Bekijk dit op deze pagina: info> afgelastingen.


Agenda

  1. Aanstellen trainers (mei - augustus)
  2. Trainers-bijeenkomst (3x per seizoen: begin najaarseizoen en begin voorjaarseizoen, vlak voor zaalcompetitie),
  3. Coach-bijeenkomst Jeugd  (1x à 2x per seizoen) 
  4. Coach-bijeenkomst jongste jeugd (1x à 2x per seizoen) 


Bedankt voor ieders betrokkenheid, Succes.


Sportieve groet,
Werkgroep Trainingen,
Evy, Twan en Jodi

Share by: