header foto header foto header foto header foto header foto
 

Scheidsrechters

Scheidsrechters

Met goede scheidsrechters is een wedstrijd leuker. En als je zelf de regels goed kent kun je beter hockeyen. Daarom leidt MHC Sint-Oedenrode alle jeugdspelers op tot scheidsrechters. Als lid word je een paar keer per jaar ingedeeld als scheidsrechter.

Opleiding

De opleiding begint vanaf eerstejaars C-jeugd. Je mag dan wedstrijden gaan begeleiden bij de Jongste jeugd. Zodra je tweedejaars C-jeugd bent ga je je scheidsrechtersdiploma halen en leer je om elftallen te fluiten.

Fluit niveau

De hockeyclub houdt een niveau bij om scheidsrechters bij de juiste wedstrijden in te delen.

5: Beginner

4: Basis = (klaar voor) scheidsrechters-diploma

3: Gevorderd

2: ‘Clubscheidsrechter +’ (CS+), Heren 1, dames 1, A1

1: Bondsniveau 

Hulpouder scheidsrechters en scheidsrechters ‘coach’

Bij de Jongste jeugd is er per team een hulpouder voor de scheidsrechter voor het geven van tips en tops aan nieuwe scheidsrechters.

Bij 11-tallen is er een 'scheidsrechters-coach’. Deze coach gaat aan de slag met de scheidsrechters om ze steeds meer uit te dagen, zodat we nog betere scheidsrechters krijgen en daarmee nog leukere wedstrijden.

Documenten

Indeling jeugdleden voor opleiding 2021-2022

Hulpouder scheidsrechter functie omschrijving

Fluitend de wedstrijd in, uitreiking bij introductie avond

Presentatie voorbereiding op examen Robert vd Net

Overzicht signalen van de scheidsrechter

Spelregels


Digitaal wedstrijdformulier

Als je gaat fluiten is het van belang dat je de wedstrijdcode hebt. De Lisa App opent en je controleert voor de wedstrijd of alles staat ingevuld. Na de wedstrijd vul je de stand in. Alleen met behulp van jouw uitslag kan de KNHB de uitslagen verwerken. De club krijgt zelfs een boete als dit niet wordt gedaan.  

Notificaties als je ingedeeld bent als scheidsrechter

Je ontvangt een e-mail als je ingedeeld bent als scheidsrechter. Fluit je een elftal dan ontvang je ook de code om de wedstrijd te accorderen. Dit is de vervanging van het wedstrijdformulier. Zowel de scheidsrechters, als coaches ontvangen een unieke code. De coaches vullen in welke spelers er opgesteld staan en jij als scheidsrechter bent verantwoordelijk voor de uitslag (en eventuele bijzonderheden te vermelden). Alleen als iedereen alle informatie van de wedstrijd goed invult is de uitslag geldig bij de KNHB en zichtbaar in de bij de standen in de HockeyApp.

Examen clubscheidsrechter

Doe je examen dan wordt dit online afgenomen. Ter voorbereiding ontvang je een email van de KNHB voor het scheidsrechters examen. Hierin staat een link naar de online cursus ter voorbereiding op het examen. Wil je de regels echt goed leren kennen en toepassen? Begin dan op tijd met deze cursus en herhaal de stof regelmatig. Je zult hier veel plezier van hebben als scheidsrechter en ook in je eigen hockeyspel. Het examen wordt officieel door de KNHB afgenomen. Je examen leg je thuis af, online. Je ontvangt hiervoor een inlogcode kort voor het examen.

KNHB beleid en herexamen

Het is het beleid van de hockeybond (KNHB) dat iedereen een scheidsrechtersdiploma behaald. Mocht je het examen niet halen dan is er een herexamen. Daarna komt er een nieuw tweede opleidingstraject waar je voor opgeroepen wordt als je nog geen diploma hebt behaald. Het eerste traject is kosteloos, vanaf het tweede traject worden de examenkosten in rekening gebracht.

*CS+ opleiding, wat is dat? 

Deze opleiding is opgesteld door de KNHB en wordt uitgevoerd door de hockeyclub. Heb je je scheidsrechtersdiploma behaald én en vind je fluiten leuk? Dan kun je CS+-scheidsrechter worden. Een CS+ coach van de club leert je dan nog beter fluiten. Heb je je CS+-diploma behaald, dan kun je ook clubwedstrijden op hoger niveau gaan fluiten. En ook kom je dan in aanmerking voor een opleiding als bondscheidsrechters; bondscheidsrechters fluiten de wedstrijden op hoger niveau op andere clubs in de regio.